Interviews
share Delen

Oudewater Werkt helpt Hoogenboom Boeren Zuivel bv aan nieuwe productieleider na hun zoektocht van 1,5 jaar

In de stille polderlinten rond Oudewater is het geen uitzondering dat specialistisch personeel lastig lokaal te vinden is. Hoogenboom Boeren Zuivel bv worstelde anderhalf jaar met de invulling van een productieleidersfunctie, tot zij via Oudewater Werkt de juiste kandidaat vond. “Je moet maar net hebben dat die ene persoon je vacature onder het oog krijgt”, stelt mede-eigenaar Gijs Hoogenboom.

Hoogenboom Boeren Zuivel bv is een familiebedrijf in het groene hart van de Lopikerwaard. Het verwerkt sinds 1986 de eigen melk van zo’n 270 Holstein-koeien tot yoghurt voor retailers en etnische groothandels in de Benelux, Engeland en Duitsland. Gijs Hoogenboom is samen met zus Annelies eigenaar van de zuivelboerderij. “We hebben hier een team van twaalf vaste krachten en dan nog een aantal parttimers en scholieren, dus we zijn met iets van 25 in totaal. En iedereen is hier gewoon een harde werker. Het mooiste aan het werk? We maken basisvoeding: van gras tot consument gereed product.”

De ideale match na anderhalf jaar
De scholieren die bij Hoogenboom Boeren Zuivel bv in dienst zijn, doen vooral simpel fabriekswerk en klusjes zonder naam. Daarnaast heeft het bedrijf parttime chauffeurs voor de eigen vloot. Voor die functies is het voor het bedrijf eenvoudiger om nieuwe medewerkers te vinden. Maar toen de zuivelfabriek naar een productieleider zocht voor de dagelijkse aansturing, omdat hun huidige medewerker over enkele jaren met pensioen gaat, merkte het een knelpunt. “We hebben voor die productieleiding anderhalf jaar gezocht. De functie is behoorlijk ingewikkeld en er komt veel bij om de hoek kijken, dus iemand moet het hele productieproces snappen.”

Lokaal zoeken
Via de lokale ondernemers­vereniging was Hoogenboom Boeren Zuivel al lid van Oudewater Werkt. Toen de vacature live ging, was het platform een logische keuze. “Ik had er wel eens van gehoord en dacht: zet ‘m er maar op,” blikt Gijs terug. “Dus ik mailde mijn vacature naar Oudewater Werkt en daar kwam ‘ie online. Maar ik heb de vacature ook op een andere manier lokaal gedeeld, namelijk via de IJsselbode, de lokale krant.” Wat voor Gijs een verrassing was? “Ik dacht dat ik bijna iedereen in Oudewater wel kende, maar ik kreeg ook reacties van mensen die ik nog niet kende.

Waarom het bedrijf lokaal zocht? “Voor ons was het wel een plus om iemand te vinden uit onze omgeving, mede vanwege onze werktijden. Als iemand om vijf uur moet beginnen en nog een uur moet rijden, is vier uur weggaan van huis toch wel echt behoorlijk vroeg. Of als je juist pas om acht klaar bent. Dan is iemand uit de omgeving fijn, naast dat die persoon dan ook dezelfde ‘no nonsense’-mentaliteit heeft.”

De aanhouder wint
Gijs hield met zeven mensen sollicitaties, met name van kandidaten boven de zestig. “Dat was jammer, want we zochten juist iemand die het stokje van onze huidige productieleider zou overnemen.” Uiteindelijk kwam de cv van een 42-jarige man uit Oudewater binnen. “Hij is slim en ontzettend gemotiveerd,” zegt Gijs. “Dat was voor ons onderscheidend. Hij leert snel en past bij onze bedrijf.” De oude en nieuwe collega werken nu samen aan een soepele en degelijke overdracht.

De voordelen van Oudewater Werkt
Voor Gijs is helder waarom Oudewater Werkt wérkt. “Het platform is eenvoudig, duidelijk, praktisch en laagdrempelig. Je kan er makkelijk op zoeken. En ik zie ook dat voor andere vacatures, bijvoorbeeld voor fabriekswerk, ook scholieren ons weten te vinden.” Daarnaast zag hij ook dat het platform ook lokaal bekend is. “Op verjaardagen hoorde ik ineens: ‘Goh, jullie zoeken mensen?’ Dus je ziet het mensen opvalt en dat ze het platform ook kennen.”

Welke tips of leermomenten Gijs wil delen met collega-ondernemers? “Dat je gewoon moet volhouden. Anderhalf jaar zoeken is pittig, maar je moet gewoon wachten tot de juiste, lokale kandidaat de vacature ziet.” Daarom blijft Hoogenboom Boeren Zuivel bv ook in toekomstige sollicitatieprocedures het platform inzetten, naast dat het gebruik zal blijven maken van de lokale bode.

Toch zal het bedrijf voorlopig waarschijnlijk geen gebruik hoeven maken van deze opties, omdat het nu genoeg helpende handen heeft en ziet dat mensen er graag blijven. “Mensen zijn hier vaak lang in dienst, ze zijn tevreden. Zo werkt onze administratrice al 27 jaar bij ons, onze rundveeverzorger 26 jaar en we hebben ook enkele mensen die de 12,5 jaar al gepasseerd zijn.”

Op zoek naar lokaal talent? Of juist zelf aan de slag bij een Oudewaterse onderneming? Ontdek de mogelijkheden via Oudewater Werkt.