De reisafstanden in woon-werkverkeer zijn in twintig jaar tijd toegenomen. Tussen 1995 en 2016 nam de gemiddelde afstand tussen woning en werk toe van 14,6 kilometer naar 19,0 kilometer. Dat heeft echter enkele negatieve gevolgen. Hartstikke zonde, want vaak is er in de eigen stad ook genoeg werk te vinden.
Winter 2020
Uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat er meer gependeld wordt tussen steden en regio’s dan een goede twintig jaar geleden. Vooral hoogopgeleiden, mannen en fulltimers leggen grotere afstanden af naar hun werk. Bij lageropgeleiden, vrouwen en parttimers is dat minder vaak het geval.
Waar in 1995 nog maar 27% tussen steden pendelde, geldt dat inmiddels voor één op de drie werkenden. Dat pendelen heeft enkele nadelen, zo omschrijft het Planbureau: ‘zoals files, de uitstoot van CO2 en luchtverontreinigende stoffen van het toegenomen verkeer, en de noodzaak om bredere wegen aan te leggen en nieuwe openbaar vervoerverbindingen in te stellen.'
Woon jij in Vleuten / De Meern of Leidsche Rijn en pendel jij ook ook tussen steden? Neem eens een kijkje bij de vacatures op Leidsche Rijn Werkt. Wie weet kun je hetzelfde werk ook in je eigen stad vinden. Hoe ideaal zou dat zijn?