Om het probleem van stagediscriminatie aan te pakken, is de campagne #KIESMIJ gestart. Middels deze campagne wordt het probleem onder de aandacht gebracht en worden werkgevers, scholen en studenten geholpen dit probleem aan te pakken.
De campagne is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van OCW, SBB, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, mbo-studentenorganisatie JOB, de MBO Raad, Stichting School en Veiligheid, het College voor de Rechten van de Mens, CNV en FNV.
Onlangs lanceerde Gouda Werkt de stagemodule, om studenten een actueel overzicht van openstaande stageplekken en leerbanen te tonen. Mede door de coronacrisis is het voor veel studenten nu extra lastig een stageplek te vinden.
Er zijn echter studenten die sowieso al moeite hebben om een stageplek te vinden, omdat ze worden gediscrimineerd. “Hoe frustrerend is het als je moeilijk een stageplek kunt vinden vanwege je achternaam! En dan niet één of twee keer, maar wel vijftien keer. Het komt nog te vaak voor. Soms bewust, soms onbewust”, licht minister Van Engelshoven het belang van de campagne toe. “Hoe dan ook is dat onacceptabel. Want je knakt een droom, je geeft jonge mensen van 16 of 17 jaar oud het gevoel dat er geen plaats voor ze is in de maatschappij. Deze campagne moet mensen daarvan bewustmaken en helpen om hiervan af te komen.”
De campagne #KIESMIJ richt zich op het uitbannen van stagediscriminatie. “Het spreekt vanzelf dat elke student dezelfde kans verdient om zo’n plek bij een erkend leerbedrijf te vinden én dat hij of zij veilig kan leren in de praktijk. Voor discriminatie is geen ruimte. Fijn dat we met #KIESMIJ nu een podium hebben dat zowel studenten, scholen als leerbedrijven daarin steunt”, aldus Hannie Vlug, directievoorzitter van SBB. Gouda Werkt schaart zich achter deze campagne.
Op de website www.kiesmij.nl kunnen werkgevers, scholen en studenten hulp vragen bij het tegengaan en het voorkomen van stagediscriminatie.
Bekijk de stagemodule van Gouda Werkt voor een actueel aanbod van stages en leerbanen.