Steeds meer mensen in Nederland kiezen bewust voor parttime werk. Volgens recente cijfers van Uw Stad Werkt is maar liefst 38% van de werkzoekenden op zoek naar parttime werk. Deze trend is niet verrassend: het biedt werknemers de ruimte om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven, terwijl ze tegelijkertijd tijd kunnen vrijmaken voor persoonlijke ontwikkeling, hobby’s of hun gezin.
Maar ondanks de voordelen en de groeiende populariteit, zien we een duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Hoe komt dat, en wat kunnen we eraan doen?
Mismatch tussen vraag en aanbod: waar gaat het mis?
In de praktijk merken we dat de vraag naar parttimebanen groter is dan het aanbod. In veel steden – bijvoorbeeld in Den Bosch – wordt dit probleem zichtbaar. Hier is de relatieve vraag naar parttime werk 53% hoger dan het aanbod van parttime vacatures.
Een flexibele aanpak als oplossing
Als we deze mismatch willen aanpakken, vraagt dat om een nieuwe manier van denken over werk. Werkgevers zouden bijvoorbeeld kunnen overwegen functies flexibeler in te richten. Nick Snel van Snel Transport Lopikerwaard en initiatiefnemer van Oudewater Werkt ziet deze ontwikkeling in de praktijk: “Waar we vroeger voornamelijk contracten afsloten voor 40 uur per week, zien we dat steeds meer medewerkers de voorkeur geven aan een contract van 32 uur. Voor ons is dat geen probleem. Sterker nog, we bieden onze medewerkers juist veel flexibiliteit. Dat kunnen we effectief via Uw Stad Werkt kenbaar maken. Zo zijn we als bedrijf binnen dit platform goed vindbaar en aantrekkelijk.”
De toekomst van parttime werk
De vraag is niet of parttime werken zal blijven groeien, maar hoe we als arbeidsmarkt beter kunnen inspelen op deze ontwikkeling. Werkgevers, werkzoekenden en beleidsmakers zullen moeten samenwerken om de kloof tussen vraag en aanbod te overbruggen. Zo werken we samen aan een arbeidsmarkt die beter aansluit op de behoeften van vandaag én morgen.
Foto door: Studio Haviq