Interviews
share Delen

Elektro Internationaal is een echt no-nonsensebedrijf: “Bij ons is iedereen welkom”

Leon van Zelst is directeur en eigenaar van Elektro Internationaal. Hij werkt sinds 2004 binnen het bedrijf en nam in 2005 aandelen en werkzaamheden van zijn vader over. De vader van Leon richtte het bedrijf in 1979 op. Leon is vooral verantwoordelijk voor de interne processen.

John Mooij kwam in 1989 in dienst bij Elektro Internationaal met als belangrijkste doel iets aan de verkopen te doen in crisistijd. Later kreeg hij aandelen in het bedrijf, en inmiddels is hij samen met Leon directeur en eigenaar van het bedrijf. John is voornamelijk verantwoordelijk voor de sales, en alle processen om de werkzaamheden heen.

Maar first things first. Wat doet Elektro Internationaal nu precies? “Heel simpel uitgelegd: we bouwen meterkasten zoals je thuis hebt, maar dan in het groot. De verdeelkast is eigenlijk het hart van de elektrotechnische installatie, en die maken wij”, aldus John. Elektro Internationaal is er maar wat trots op dat het met grote namen samenwerkt als Schiphol, het RIVM en de Tweede Kamer. “Het is toch gaaf dat wij als relatief klein en nuchter bedrijf voor zulke klanten mogen werken.”

No-nonsensebedrijf
Elektro Internationaal is echt een no-nonsensebedrijf. Het gesprek met de directeuren is nog niet eens op gang, of je merkt al dat de sfeer prettig en gemoedelijk is. Officieel is Elektro Internationaal geen familiebedrijf, maar zo ervaart men dat zelf wel. “We hebben werknemers die hier als stagiair zijn binnengekomen en nu alweer tien jaar bij ons zijn”, aldus Leon. Onlangs vierden drie (!) werknemers hun veertigjarig jubileum. Illustratief voor de organisatie: “We proberen elkaar bij het bedrijf te betrekken en we zien elkaar als familie.”

Aan werkzaamheden geen gebrek. John vertelt dat in de afgelopen dertig jaar het volume van het product dat Elektro Internationaal levert, is geëxplodeerd. Dat komt onder meer door maatschappelijke ontwikkelingen. “We moeten van het gas af en krijgen steeds meer elektrische opwekking, die vervolgens weer beveiligd moet worden. Alles wordt elektrisch, dus het werk neemt voor ons alleen maar toe”, aldus John. “Bovendien stopt ons werk nooit, omdat het steeds weer vernieuwd en verbeterd moet worden. Dat maakt het ook weer interessant”, vult Leon aan.

Personeel van alle opleidingsniveaus
Door de enorme hoeveelheid werk is het voor Elektro Internationaal een uitdaging om personeel binnen te halen (inclusief flexkrachten werken er nu rond de 100 mensen bij de organisatie), maar door daar gericht op in te zetten lukt het wel. “Daar moeten we de mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn een groot compliment voor maken”, vindt John. Elektro Internationaal heeft de werkzaamheden zo ingericht, dat er voor werknemers op allerlei opleidingsniveaus werk is. “We automatiseren een groot deel van onze werkzaamheden. Het verwerken van producten wordt opgedeeld in fases, waardoor je met anders geschoold personeel kunt werken”, legt Leon uit.

Dat is enerzijds commercieel aantrekkelijk, maar Elektro Internationaal hecht er ook waarde aan om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te pakken. “Bij ons werken via de Woerdense organisatie FermWerk ook mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt; wij vinden dat zij ook een kans moeten krijgen. En je ziet dat zij vaak juist super gemotiveerd zijn”, aldus Leon.

Nieuwe next level locatie
Om de werkzaamheden aan te kunnen is Elektro Internationaal sinds 2017 al druk bezig om een nieuwe locatie te bouwen, al gaat door regelgeving en tegenslagen nog wat stroef. Het nieuwe pand komt tegenover het Jumbo Distributiecentrum langs de A12 in Woerden te staan, en wordt vier keer zo groot als het huidige pand. Eenmaal daar hoopt John het bedrijf nog een stapje verder te brengen. “Wat sfeer en uitstraling van het pand betreft mikken we dan echt op next level. Het moet nóg comfortabeler worden om bij Elektro Internationaal te werken. Daar streven we naar voor onszelf, maar vooral voor het personeel.”

Voor dat personeel is Elektro Internationaal een werkgever die graag meedenkt en meebeweegt. Er is veel ruimte voor ontwikkeling en de werktijden zijn flexibel. “Op vrijdagmiddag zijn de meeste mensen vrij, want die werken doordeweeks dan een paar keer een uurtje langer door.” Wanneer je bij Elektro Internationaal past? “Je moet met heel veel verschillende mensen van verschillende afkomst kunnen werken. Hier werken namelijk mensen met alle denkbare achtergronden. Iedereen is welkom. Buitensluiten, daar doen wij niet aan. Op wat voor grond dan ook. Wij vinden het heel belangrijk dat mensen hier vanuit wederzijds respect met elkaar samen kunnen werken.”

Interesse gewekt? Bekijk hier de vacatures van Elektro Internationaal
Wil je vrijblijvend contact opnemen? Dat kan hier!