Nieuws
share Delen

Oekrainse vluchtelingen in IJsselstein en Lopik zijn aan het werk!

De eerste vraag die Oekrainse vluchtelingen ons stelde na aankomst was: Wanneer kunnen we aan het werk? In Oekraine zijn zowel mannen als vrouwen gewend om fulltime te werken en zeker in deze voor hen stressvolle periode blijkt werken een welkome afleiding te zijn. Vanuit het project WESS hielp Pauline Grünberg inmiddels 55 Oekrainers aan een baan.  Van productiemedewerker, tot dtp-er, van nagelstyliste tot horeca medewerker, van meester patissier tot stukadoor. De groep vluchtelingen is heel divers. Dankzij de gastvrijheid en inzet van vele IJsselsteinse en Lopikse bedrijven konden de Oekrainers aan de slag.

Ook voor hen die geen Engels spreken hebben we werk gevonden. Met een vertaalapp waartegen je gewoon Nederlands kunt praten en die de tekst vervolgens in het Oekrains uitspreekt lukt het goed om met elkaar te communiceren. Bedrijven zijn verrast dat de taal-barriere lang niet zo groot als men dacht. Dat is mooi om te ervaren. Met deze kennis kunnen wij bij WESS ook weer nieuwe openingen vinden voor de reguliere statushouders. Zij spreken vaak al wel een beetje Nederlands, maar taal blijkt toch vaak een belemmering om iemand aan te nemen. Dankzij de ervaring met de Oekrainse vluchtelingen kunnen we ook voor hen wellicht de drempel verlagen.

Foto: Bij restaurant Marnemoende in IJsselstein werken inmiddels een kok, een meester Patissier en 2 bedienings medewerksters