Interviews
share Delen

Hieselaar bouwt voort: “Meest trots op onze groep mensen”

Selfmade man Frank Peltenburg is al tientallen jaren werkzaam voor Hieselaar. Nog twee jaar en dan neemt zijn zoon Martijn de verantwoordelijkheid over. Peltenburg zag Hieselaar van klein bedrijfje uitgroeien naar een onderneming waar meer dan honderd vakmensen dagelijks aan de gang zijn om mooie dingen te maken.

Wat Hieselaar ook fabriceert, drie punten blijven altijd terugkomen:

  1. Flexibiliteit - morgen iets anders dan vandaag: daarvoor zijn ook flexibele mensen nodig
  2. De klant kennen: niet alleen de inkoper maar ook de directie of aandeelhouders
  3. Zoveel mogelijk complete producten leveren, zodat de klant weinig tot niets meer hoeft te doen.

Waar Freek Hieselaar eind jaren zestig, begin jaren zeventig instapte om plaatwerkdelen en kasten te maken voor koffieautomaten, doet Hieselaar als bedrijf nu veel meer. Het doel is om daarin zoveel mogelijk te spreiden: in geen branche meer dan 15-20% van de omzet, en geen enkele klant groter dan 10% van de omzet. Daardoor verricht Hieselaar werkzaamheden voor koffieautomaten, kantoormeubilair, maar ook voor consoles voor schepen, elektronicabehuizingen, en stalen wanden voor Schiphol. Het grootste deel van de klanten is gevestigd in Nederland.

Om voor een goede onderstroom te zorgen, ligt de focus op repeat werk. Toch worden af en toe projecten aangenomen met iets meer risico, zoals anderhalf jaar geleden het verzorgen van de beplatingen aan de buitenkant van het grootste Holiday Inn hotel van West-Europa in Amsterdam. “Als het dan wat ingewikkelder wordt, vinden we dat alleen maar leuk."

Ruim honderd vakmensen
In Schoonhoven lopen inmiddels circa 120 vakmensen rond. Peltenburg vindt het belangrijk om als bedrijf een familiaire sfeer uit te stralen. De eerste vijftig mensen nam hij zelf aan, nu zijn er afdelingen die dat doen. “Maar ik vind het wel belangrijk dat je elkaar een beetje kent.” Dat betekent: de organisatie zo plat mogelijk houden, dat iedereen met elkaar een praatje maakt en dat er aandacht is voor het menselijke aspect. “Iemand die het naar zijn zin
heeft, is gemotiveerd en presteert ook het best.” Daarnaast biedt Hieselaar volop mogelijkheden aan werknemers om zich verder te ontwikkelen.

Wat je nodig hebt om bij Hieselaar aan de slag te kunnen? In ieder geval een goed arbeidsmoraal; mensen die ervoor willen gaan en het leuk vinden bij een enerverend bedrijf te werken waar elke dag anders is. “En daarnaast natuurlijk een stukje vakmanschap. Want ieder beroep hier is vakmanschap. Als je dat weet verder te ontwikkelen ben je van harte welkom!”

Toekomst
Om het werk ook in de toekomst goed te kunnen blijven doen, zijn vakmensen nodig. “De aansluiting vanuit de opleidingen wordt echt steeds beter”, meent Peltenburg. Daar heeft Hieselaar zelf ook een belangrijke rol in. “Als bedrijf moet je ook bedenken wat je kunt doen om voldoende aanwas van vakmensen te krijgen. Dat betekent ook investeren, in tijd en geld.”

Voor Peltenburg zitten zijn arbeidsjaren er bijna op, maar er is nog wel ruimte om te dromen. “Ooit een keer een nieuw bedrijfspand met logistiek… ja, dat zou nog wel iets zijn voor binnen nu en tien jaar.”

Terugkijkend is Peltenburg vooral blij met de mensen binnen Hieselaar. “Dat klinkt gek, maar dat je met die groep zo flexibel bezig bent... als je bij andere bedrijven komt is het vaak toch een stuk starrer, minder wendbaar. En als we hier besluiten morgen iets anders te gaan doen ,dan beweegt iedereen mee. Daar ben ik wel het meest trots op.”

Hieselaar-binnen-bewerkt.jpg