Roba Metals ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw in Amsterdam. Destijds lag de focus op recycling, in de loop van de jaren is de handel uitgebreid naar non-ferro metalen, staal, aluminium en roestvaststaal. Sinds de jaren zestig is Roba gevestigd in IJsselstein. Omdat de organisatie blijft groeien, is Roba regelmatig op zoek naar nieuwe krachten en niet alleen voor fysiek werk.
Handelsorganisatie
Het beeld dat Roba Metals een bedrijf is met overwegend fysieke functies, is een misvatting. “We zijn een handelsorganisatie, woonachtig in IJsselstein en handelend tot in Azië waarbij we ons bezig houden met het inkopen en verkopen van materialen. De verhouding is ongeveer 40 om 130, waarbij de productiemedewerkers in de minderheid zijn. “Het zwaartepunt ligt dus op kantoor waar de handel nog steeds wordt gedreven door ‘inkoop en verkoop’ en de rest o.a. wordt ingevuld op logistiek, administratief en boekhoudkundig vlak”, aldus HR-medewerkster Jonneke Huisman vanuit het pand aan de Zomerdijk.
Waar het pand van Roba in de jaren zestig nog werd omgeven door weilanden, ligt het pand inmiddels tussen de woonwijken (“Het is niet direct een groot probleem, maar we zitten hier niet heel erg los in ons velletje”). Een verhuizing is daarom in de toekomst mogelijk een optie, maar bij voorkeur wel naar een plek in de regio. “We werken met veel mensen uit de regio IJsselstein dus de directie heeft de wens hier in de buurt te blijven.”
Het pand in IJsselstein in 1963, kort na de verhuizing vanuit Amsterdam
Familiebedrijf met persoonlijke benadering
In de bijna 85 jaar dat Roba Metals bestaat, is het bedrijf altijd een familiebedrijf geweest en gebleven. Dit is nog dagelijks te merken. Algemeen directeur Paul Cohn (de derde generatie van de familie) heeft een kantoor op de eerste verdieping van het hoofdkantoor in IJsselstein maar pendelt tussen de verschillende vestigingen, luncht mee, kent iedereen bij naam en maakt overal een praatje. Volgens Jonneke werkt dat door binnen de hele organisatie. “Iedereen is betrokken bij elkaar. We hebben een personeelsvereniging die aandacht besteedt aan geboortes en allerlei andere persoonlijke zaken. Er worden diverse uitjes georganiseerd om de persoonlijke verbinding tussen personeel en organisatie in stand te houden.” En dat lukt nog steeds. Ook nu het bedrijf is uitgegroeid tot een internationale organisatie, met een groot service center in Genk en verkoopkantoren in België, Duitsland, Engeland, Polen en Zuid-Korea. In IJsselstein gaan er inmiddels ruim 170 mensen dagelijks aan de slag. Het is juist die persoonlijke benadering waardoor Roba langdurige relaties weet op te bouwen met klanten maar ook met medewerkers. Dit blijft dan ook in de toekomst aandacht krijgen.
Als werknemer moet de persoonlijke benadering bij je passen, wil je je bij Roba op je plek voelen. “Als je over het terrein loopt of het kantoor binnenloopt, zie je dat Roba van oorsprong een traditioneel bedrijf is. Roba investeert met name in het welzijn van de medewerkers en ‘het product’ en de uitstraling van het pand dient met name functioneel te zijn. Er heerst echt een no-nonsense cultuur waarbij het sociale beleid de sfeer bepaalt. Integriteit in combinatie met succes zijn kenmerkend voor Roba en hierbij worden de medewerkers als het kloppend hart van de organisatie gezien.
Mensen uit IJsselstein zijn welkom bij Roba
Mensen waarbij de persoonlijke benadering past, hebben aan Roba een hele fijne werkgever. Het personeelsverloop binnen het bedrijf is dan ook laag hoewel er in het recycling magazijn vaker medewerkers worden gezocht. Dit is fysiek best zwaar werk en de ‘metaal-wereld’ moet je liggen”, legt Jonneke uit. In dat vakgebied is er dus wat vaker werk te vinden. Maar ook jonge accountmanagers die zich graag willen ontwikkelen mogen zich altijd melden.
Benieuwd naar de vacatures van Roba Metals? Bekijk dan hier de bedrijfspagina op IJsselstein Werkt.